Vis Skager krysser Skagerrak i et større kart

Aldri utrygge

«Men aldri, ikke engang på det verste, føler vi oss utrygge i snekka som bare er 22 fot.» – Jørn Finsrud, “Båtliv”

Fra Norge til Skagen hadde vi med oss journalist fra Båtliv, Jørn Finsrud. Les hvordan han opplevde overfarten på VG Nett.

Stille til havs og dansk hygge på land

Lysets land
Det begynte med regn i Skagen, men etter kort tid løsnet skydekket og vi ble møtt av klar blå himmel utenfor Frederikshavn. Vår Yanmar 20 hk gir oss en god fart på omkring 8-9 knop og etter kort tid passerer vi forbi Læsø. Øya som ligger midt i mellom Frederikshavn og Göteborg er den største i Kattegat. Før i tiden var øya hjem for mange seilere, i dag er det et yndet mål for turseilere, med mange norske og svenske seilbåter å se der. Videre syd er det igjen kun hav å se. Vi er hvertfall så langt fra land at den danske kysten ikke gjør noe stort nummer av seg. Med lun vind i ansiktet nyter vi noen deilige timer i Kattegat. Idyllen topper seg når vi ser den røde solen gå ned i vest. Nordjylland som også blir kalt «lysets land», har virkelig gitt oss noen fine timer i aftenssolen!

Vi nyter den blå timen i Kattegat

Vi nyter den blå timen i Kattegat

Solen går ned i vest over Danmark

Solen går ned i vest over Danmark

Etter at solen har gått ned, har vi omkring 1-2 timer med nattseilas inn mot Fiskeleje; Bønnerup Strand. Kort tid etter er også den klare stjernehimmelen på plass. Vi skimter snart Gjerrild Fyr som ligger Nordøst på Djursland, og etter litt kan vi se det røde og grønne lyset som skal geleide oss trygt inn mellom moloene i havnen.

Dansk hygge
På land litt lenger inne i havnen ser vi to mennesker stå alene. Vi fleiper med at de har fulgt oss online, og er kommet for å ta oss i mot. Og tro det eller ei, fleip skulle bli fakta. Charlotte og René Sørensen har fulgt oss hele veien fra Norge. De hadde sett på vår GPS posisjon at vi holdt kursen mot Bønnerup hvor de har ferie i sitt sommerhus. De er veldig hyggelige og ønsker oss velkommen da det ikke er et eneste hotell i byen som har åpent. I sommerhuset ved havnen ventet ost og et lite glass rødvin på de fortapte sjømenn fra Norge. Se film fra etappen:

Mange takk til våre trofaste seere Charlotte og Renè Sørensen som tok oss så godt imot i Bønnerup Strand!

Vindstille utenfor Frederikshavn

Værmeldingen fra yr.no viser at det skulle vært 4 m/s, men det er vindstille ved Hirsholm i Kattegat utenfor Fredrikshavn. Joakim benytter anledningen til å studere kartet. I bakgrunn er Hirsholm fyr.

IMG_0160

2. Etappe

En fuktig, men vellykket første etappe!

Første etappe av ekspedisjonen i åpen snekke til båtmessen i Århus har vært lang og fuktig, men meget vellykket! Etter 13,5 time uten å se land, la vi til kai i Skagen i går kveld kl 20.30. Overfarten var ment for å sette båten på prøve, og værgudene sørget for at det ble oppfylt. Vi er meget fornøyde med hvordan båten skar igjennom og beseiret det opprørte havet. I dag går ferden videre mot Århus, hvor båtmessen starter på fredag. Følg med her for løpende oppdateringer!

IMG_0095

Ekspedisjonsleder Didric Knutsen i samtale med matros Harald Riis. Bildet er tatt kun 20 nm fra Skagen. Bak ser vi den andre snekken.

IMG_0141

Journalist Jørn Finsrud dokumenterer hver minste detalj. Her er vi inne i Skagen havn.

Ekspedisjonsleder Didric Knutsen er fornøyd med å ha gjennomført første etappe på en vellykket måte

Ekspedisjonsleder Didric Knutsen er fornøyd med å ha gjennomført første etappe på en vellykket måte

IMG_0151

Maskinist Joakim Nilsen ser frem til en kort pause på fast mark, før ferden går videre til Århus

Kl. 18:48

Kl. 15:53

Vindstyrke

Kursendring

Ekspedisjonens mannskap

Det er under to dager igjen til avreise, og ekspedisjonens mannskap er på plass!

sks_crew

Mannskapet, fra venstre matros Harald Riis, telefgrafist og blogger Arve Solli, maskinist Joakim Nilsen og ekspedisjonsleder Didric Knutsen.

Promovideo

Skager krysser Skagerrak!

13. august skal Skager 660 på båtutstilling i Århus, i Danmark. Vi kunne selvfølgelig tatt ferjen nedover, men det har vi jo gjort så mange ganger før! Båtens sjødyktighet gjør det mulig å ta overfarten på den gode, gamle måten; til sjøs!

I en åpen versjon av Skager 660 skal vi krysse Skagerrak, og her ute skal båtens ferdigheter testes på det åpne hav. Første stopp blir Skagen, og etter en pause i den nordjyske kystperlen tar vi fatt på siste etappe til båtmessen i Århus.

Underveis gir vi deg live oppdateringer i form av video, bilder, og tekst. Du får alle detaljer om vær, vind, bølgehøyde, og ikke minst om hvordan den åpne snekken klarer seg midt ute i Skagerraks bølger. Følg oss på Twitter, Facebook, og ikke minst her på skagerboat.no!

10.08.10: Avreise, Langesund
10.08.10: Ankomst, Skagen
11.08.10: Avreise, Skagen
12.08.10: Ankomst, Båtutstillingen i Århus

Båtliv
Båtbladet «Båtliv» var med oss over Skagerrak. Les hvordan deres journalist Jørn Finsrud opplevde overfarten her:

- Store kontraster for Skagerekspedisjonen
- Snekkene trosset vind og bølger over Skagerrak
- Snekketuren over Skagerrak i gang
- Krysser Skagerrak i åpen snekke

Sponsorer